Lille træ
-børnepasning med kvalitet 

Dagplejen Lille træ
                  - en kvalitetsdagpleje

Click here to edit subtitle

Blog

Du bestemmer HVAD barnet skal spise og barnet bestemmer OM det vil spise

Posted by annelisacornwall@gmail.com on March 10, 2019 at 4:40 PM

Her er et meget omdiskuteret emne som enhver forælder helt automatisk kommer i berøring med. Det kan tilmed ofte være et meget følsomt emne, da mad er en af de tre store søjler i barnets liv: Søvn, mad og varme. Grundlaget for livet. Det kan være her at de første magtkampe mellem jer forældre og barnet udspiller sig. Som overskriften antyder kan du kun bestemme HVAD barnet skal spise, men ikke OM det skal spise. Det kræver is i maven at se sit barn afvise mad og stole på at det i sidste ende nok skal lykkes.

<

Her er hvad jeg gør:

 • Undgå et højt konfliktniveau
  Stil ikke noget på bordet barnet ikke må få (det er tarveligt ;-)) Barnet har en naturlig trang til at røre, smage og undersøge ALT. Senere hen, når dit barn har lært og bedre kan overskue at vente omkring 1 1/2-års alderen, kan der gradvist stå ting på bordet, som det ikke må få eller skal vente på fordi der er noget andet, som du har besluttet først skal smages/spises.
 • Maden skal smage godt
  Find tre- fire opskrifter på mad som er sunde og velegnede til deres alder. Bliv ved med at servere de samme madvarer/retter og tilføj løbende nye, men lad dem stå på bordet uden at barnet nødvendigvis får det på tallerkenen. Børns smagsløg er forskellige, ligesom voksnes. Konsistensen kan også have en betydning. Jeg tager i et vist omfang hensyn til det enkelte barns præferencer.
 • Overskuelige portioner
  Der må gerne ligge få ting på tallerkenen. Jeg tilføjer løbende mere når de er helt små. Det større barn beder selv om mere.
 • Børn efterligner
  Spis det samme som barnet. Udtryk højlydt din begejstring for det du spiser og drikker.
 • Nej betyder nej
  Her kommer vi så til det vigtigste. Alle gode intentioner er spildt hvis dit barn nægter at spise/smage. Det er min egen personlige erfaring, at hvis du presser barnet, bliver det stædigt og siger nej bare fordi det fornemmer at dets selvbestemmelse ikke bliver respekteret. Det gælder også for helt små børn under et år. Hvis måltidet er blevet en slagmark, gå tilbage til start: Server små portioner, lad barnet spise i fred ved at undgå for meget overvågning. Beskæftig dig med noget andet. Hvis det går helt i stå: Spørg stille og roligt "Er du færdig med at spise". Supplér evt. med babytegnet for "færdig". Respektèr et "nej". Det helt lille barn viser sit nej ved at vende hovedet væk.

<

Succeskriteriet for mig er ikke at det hele "kører på skinner" men som så meget andet når det handler om livet med et barn, at der opstår et samarbejde hvor der alt i alt sker fremskridt og stemningen overvejende er god. Perioder med megen stress, sygdom eller lignende kan slå de gode vaner i stykker for en tid.

Categories: Mad og MÃ¥ltider

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

3 Comments

Reply Cecilie Bi Freja Frandsen
4:20 AM on March 15, 2019 
Det er virkelig en flot hjemmeside du har fået brygget sammen Annelisa :-) & sikke en fin anbefaling du har fået - ? Lille træ er intet mindre end verdens bedste dagpleje ? - dejligt med noget ros ! Jeg er helt sikker på at den er velfortjent.
I forhold til opslaget på din nye blog så er det virkelig et relevant emne, da mange forældre har bekymringer omkring måltidet ( mig selv inklusiv ;) og min datter er altså 10 år nu - så mit spørgsmål til dig, gik ud på om det var for sent at gøre noget ved hendes kræsenhed. Du gav mig et virkelig godt svar som vil være et kærkomment emne at dele med andre ;-)
Reply Cecilie Bi Freja Frandsen
4:26 AM on March 15, 2019 
Ps : Spørgsmålstegnene skulle have været citationstegn, bare lige hvis du eller andre skulle undre sig !?
;-)
Reply sharEased
2:41 PM on April 18, 2019 
Want to safely Share audio from any gadget to any pc? Check out SHAREit Share&Transfer APP! It works on Windows Laptops and Android phones, very easy in use and user-friendly. Download SHAREit for PC from here: https://download-shareit.com and share files between your friends!